O nama

470+

Posađenih sadnica
Naš pristup

Naša zajednica se razvija i raste

Ona nudi svima jednake mogućnosti za uspješan i ispunjen život. U njoj su sloboda, dostojanstvo svakog pojedinca i međusobna solidarnost najviše vrijednosti; ona štiti naš ekosistem i kulturno nasljeđe od degradacije i računa na potrebe generacija koje dolaze.

Mi smo neprofitno udruženje kreativnih i vrijednih radnika, koji vjeruju u snagu zajedničkog djelovanja; udruženje koje okuplja energiju i resurse, osmišljava, kreira inovacije, predvodi inicijative, a sve da bismo postigli promjene koje su neophodne da postanemo bolje društvo.

Cilj nam je izgraditi kritičnu masu građana, ekoloških aktivista, razvojnih stručnjaka, istraživača, kao i organizacija i preduzetnika, a u cilju zajedničkog djelovanja na polju održivog razvoja.

Pored toga, želimo povećati integraciju lokalnih proizvoda i usluga na regionalnim i evropskim tržištima s ciljem otvaranja novih radnih mjesta i mogućnosti za povećanje prihoda zajednice, te uspostaviti temelje za participativno i odgovorno upravljanje prirodnim resursima kako bi se sačuvala biološka raznolikost i smanjio negativan uticaj na klimu.

Čime se bavimo
Osnovne oblasti koje pokrivamo

Razvijamo, dizajniramo, testiramo i implementamo inovacije i poslovna rješenja, koja imaju potencijal da donesu nove vrijednosti u zajednicu i oplemene ekosistem.

Dizajniramo i provodimo projekte na polju zaštite prirode, razvoja ekoturizma, obnovljivih izvora energije, organske proizvodnje hrane i razvoja kružne ekonomije.

Stvaramo internacionalne mreže pojedinaca, institucija i organizacija u cilju zaštite životne sredine, ruralnog razvoja i podrške omladini kroz pristup novim oblicima rada i obrazovanja.

Animiramo djecu i mlade kako bismo afirmisali ekološki aktivizam i solidarnost među ljudima i zajednicama.

Razvijamo multidisciplinarnu školu za dodatno obrazovanje i programe volontiranja kako bismo osigurali nove mogućnost za sticanje praktičnih znanja, razvoj kritičkog mišljenja i samopouzdanja.

Zagovaramo široku participaciju u procesima donošenja odluka, posebno kada su u pitanju odluke vezane za raspolaganje prirodnim resursima, ekonomsku politiku, ekologiju i ruralni razvoj

1750

vrsta gljiva

Područje djelovanja

Djelujemo na prostoru između planine Klekovače na zapadu do prašume Janj na istoku i od planine Šator na jugu do planine Grmeč na sjeveru.

to top