Škola gljivarstva

Sve o gljivama ali i mnogo čemu drugom iz bogate prirode

Sadržaj

Format škole gljivarstva nastao je iz ogromnog iskustva u organizaciji masovnih gljivarskih događaja i edukacija, a pokazao se kao savršeno izbalansiran. Ograničen broj učesnika dopušta potpunu posvećenost vodiča svim polaznicima. Bez mistifikacije, ogromno iskustvo od srca dijelimo svima koji žele istraživati svijet gljiva.

Na sistematičan način prenosimo sva znanja o gljivama kroz pažljivo odabrane sadržaje i mnoštvo primjera. Uz pomoć mikroskopa još dublje ronimo u skriveni svijet carstva gljiva. Kulinarstvo je sastavni dio ove avanture. Učesnici uče pripremati gljive na različite načine.

Na našem području imamo na raspolaganju odlične terene za gljivarenje, a u Centru za posjetioce koristimo učionicu, prostor za rad i druženje, te kuhinju. Škole gljivarstva organizujemo na jesen. Posljednji vikend u septembru i prva dva u oktobru. 

Ko su učesnici?

Na ovo jedinstveno iskustvo pozivamo osobe koje žele samostalno skupljati i koristiti gljive u ishrani, osobe koje žele upoznati svoje okruženje, sakupljati plodove i uživati u šetnji kroz prirodu. Pogodna je za hobi gljivare ali i istraživače. Ova pustolovina traje od petka do nedjelje. Interaktivna edukacija sa puno pitanja i odgovora, omogućava svakom učesniku da se dobro upozna sa svijetom gljiva.

Vodiči

Predavači i vodiči su Rade Gašić i Boro Marić, pioniri razvoja gljivarstva u BiH, istraživači i treneri sa preko 20 godina iskustva u održavanju obuka i izložbi gljiva. Rade Gašić je pronašao i determinisao blizu 2000 vrsta gljiva, autor je preko 30 izložbi gljiva u BiH i Srbiji, te brojnih fotografija gljiva objavljenih u knjigama nekoliko autora iz Srbije, Hrvatske i BiH. 

Boro Marić je predsjednik udruženja Greenways, a strast su mu gljive u kulinarstvu, fotografisanje gljiva i organizovanje manifestacija posvećenih gljivama. Zajedno su napisali program obuke za sakupljače komercijalnih vrsta gljiva koji je usvojen u Zavodu za obrazovanje odraslih.

 

to top