Solarna Pecka

Crowdfunding

Solarna Pecka

Postavljanjem solarnih panela 26.06.2021. godine nakon niza proceduralnih zahtjeva, proslavili smo završetak jedne velike kampanje koja je pokazala da ljudi prepoznaju, žele i mogu dati doprinos u ostvarivanju čistije budućnosti za sve nas. “Solarna Pecka” je inicijativa koju su pokrenuli Centar za životnu sredinu i Visitor center Pecka a cilj je bio dovesti čistu i održivu solarnu energiju u selo Pecka kroz model građanskog učešća i zajedničkog ulaganja. Naš prvi korak ka tom cilju je bila crowdfunding kampanja koja je uz veliku podršku građana, pojedinaca, organizacija, udruženja uspješno realizovana 2019. godine. Ovom kampanjom želimo pokazati da obnovljivi izvor energije ne mora biti isključivo vodni resurs, čijom se aktivnom eksploatacijom u vidu mini hidroelektrana narušava biodiverzitet i uskraćuje korištenje lokalnom stanovništvu.

“BiH ima dovoljno sunca, a dokazali smo i da njeni građani imaju volje. Prvi korak je napravljen, vrijeme je da se okupimo u većem broju i nastavimo raditi na tome da zahtijevamo zakonodavne promjene kako bi građanska energija bila dostupna svima, kako u Peckoj, tako i u cijeloj BiH”, rekao je coordinator kampanje Nestor Ruiz iz Centra za životnu sredinu.

Više o ovom projektu možete naći na stranici CZZS-a Postavljanje solarnih panela – CZZS a o crowdfunding kampanji na Solarna Pecka | Indiegogo

Inicijativu su pokrenuli Asocijacija Greenways iz Mrkonjić Grada i Centar za životnu sredinu iz Banjaluke. U okviru ove inicijative smo zajedno pokrenuli online crowfunding kampanju za prikupljanje sredstava potrebnih za ugradnju sistema solarnih panela i kolektora na krov objekta Centra za posjetioce Pecka 
Početni video objavljen u maju 2019.godine

Svjetlo u Visitor centru Pecka od sada će paliti sunce i to zahvaljujući donaciji građana, pojedinaca i organizacija!🌞 Prva solarna elektrana u ruralnom području u Bosni i Hercegovini, a u čiju izgradnju je kroz crowdfunding kampanju novac uložilo 226 pojedinaca i organizacija, postavljena je na krov Centra za posjetioce Pecka.
Završni video objavljen 2021.godine.

to top