Bio Awaking: Spoj umjetnosti i nauke za održivu budućnost

Association Greenways u saradnji sa Udruženjem građana Reaktor (Srbija), Centrom za promociju nauke (Srbija), Institutom Kersnikova (Slovenija) i Univerzalnim istraživačkim institutom (Hrvatska), pokreće projekat Bio Awaking. 

Osmišljen kao inicijativa koja okuplja širu stručnu, umjetničku i aktivističku zajednicu, Bio Awaking teži da, putem edukacije, inovacija i zajedničke saradnje, doprinese rješavanju ekoloških izazova kroz bioart. Serijom događaja, studijskih posjeta i umjetničkih izložbi, ovaj projekat želi da podstakne dijalog, aktivno učešće i donese inovativne pristupe u rješavanju ekoloških izazova današnjice.

Centralni dio dvogodišnjeg projekta je Bio Art Forum u Novom Sadu (16-19. maj), gdje će se tokom tri konferencijska dana voditi stručni razgovori, interaktivne radionice i diskusije o perspektivama i izazovima bioarta. Nakon foruma, održaće se i dvije „uradi sam“ onlajn bioart radionice (maj 2024. i januar 2025). Učesnici će imati priliku da kreiraju kućne laboratorije i unaprijede vještine koje podržavaju očuvanje prirodne sredine.

Planirane su i dvije studijske posjete Institutu Kersnikova u Ljubljani, Slovenija i Univerzalnom istraživačkom institutu u Dubrovniku, Hrvatska, tokom juna 2024. i marta 2025. godine. Ove posjete pružiće učesnicima jedinstveno iskustvo u oblasti bioumjetnosti i održivosti, tokom kojih će se istraživati procesi analize, gajenja i kreativne upotrebe biomaterijala u stvaranju umjetničkih instalacija. Prijave će biti otvorene za sve zainteresovane putem javnog poziva, uz posebnu pažnju posvećenu kandidatima koji su aktivni u oblasti ekološke održivosti i biomaterijala.

Dodatno, radionice Mobilne laboratorije (septembar 2024. i jun 2025) predvođene iskusnim biotehnolozima i naučnicima, omogućiće učesnicima praktično iskustvo u radu sa biomedijima i laboratorijskim protokolima, istražujući zanimljive i praktične aspekte nauke.

Umjetnička djela koja proizlaze iz ovog projekta biće predstavljena na festivalu Kaleidoskop u Novom Sadu, tokom septembra, i na Outdoor festivalu Pecka sljedeće godine u julu, stvarajući simbol posvećenosti očuvanju prirode.

Ova pionirska inicijativa želi da postane simbol promjene u očuvanju životne sredine kroz saradnju umjetnosti i nauke. Transformacijom okruženja kroz spoj umjetnosti i nauke projekat želi da pokaže važnu ulogu koju umjetnost ima u procesima zaštite i očuvanja životne sredine na evropskom nivou.

Bio Awaking je podržan kroz EU program Kreativna Evropa, koji podržava aktivnosti koje razvijaju kulturnu raznolikost i odgovaraju potrebama i izazovima kulturnog i kreativnog sektora. Glavni ciljevi programa su da štiti konkurentnost i ekonomski potencijal kulturnog i kreativnog sektora, posebno audio-vizuelnog sektora. Novi pristup programa će doprinijeti oporavku ovih sektora, podržavajući njihove napore da postanu inkluzivniji, digitalniji i održiviji u okruženju.

Za više informacija pratite zvaničan sajt projekta: https://artandscience.rs/bioawaking/

to top