Centar za posjetioce Pecka

Visitor center Pecka ili Centar za posjetioce Pecka smješten je u nekadašnjoj osnovnoj školi sagrađenoj 1931. godine, u mjestu Gornja Pecka, opština Mrkonjic Grad - RS, BiH
 • 1931

  Napravljena osnovna škola u Gornjoj Peckoj

 • 2014

  Objekat je u prvoj fazi obnovljen kroz projekat za razvoj turizma Žitni put koji je finansiran sredstvima EU. Tada je završena obnova krova, stolarije, instalacija za vodu i struju i sl.

 • 2015

  Kroz Švicarski projekat MarketMakers nabavili smo sanitarije, podove, police, kuhinjske aparate i sl.

 • 2016

  Vlastitim sredstvima smo uredili potkrovlje i pretvorili ga u spavaonicu, a naredne godine na Via Dinarica pozivu za podršku opremili prvi sprat, izgradili učionicu za rad, nabavili protivpožarne aparate, led rasvjetu i sl.

 • 2019

  U narednim godinama smo ulagali vlastita sredstva u opremu, namještaj i sl. Kroz kampanju skupili sredstva za vlastitu solarnu elektranu. Jednoglasnom odlukom Skupštine opštine Mrkonjić Grad, objekat nam je dodijeljen Ugovorom na korištenje u svrhu razvoja turizma u selu Pecka.

Centar je početna i povratna tačka za izlete, penjanje, vožnju biciklima, planinarenje visokom Krajinom, sastanke sa vodičima i dr. Najznačajnije atrakcije u blizini su: Zaštićeni spomenik prirode Vrela Sane udaljeni 6 km, izvori rijeke Plive, Janja, Janjske otoke i Eko zona Zelenkovac oko 15 km, Mačkića Kamen oko 50 km, dok su vrhovi visokih planina Krajine: Vitorog, Klekovača i Šator udaljeni oko 60 km. Osnovni cilj je pružanje informacija posjetiocima o rutama, turističkim atrakcijama, lokalnim proizvođačima hrane, smještaju i sl. U rimskom peridu u Gornjoj Peckoj, kroz koju je prolazio rimski put, nalazilo se naselje pod imenom Sarnade.

Infrastruktura

Centar posjeduje odgovarajuću infrastrukturu, parking mjesta za posjetioce kao i ugostiteljske sadržaje a smještajni kapacitet Centra predstavlja 16 ležajeva u zajedničkoj prostoriji.
Takođe, odmah uz Centar se nalazi Outdoor Resort Pecka (link ka segmentu) koji se sastoji od 12 zasebnih kućica sa ukupno 60 kreveta.

U neposrednoj blizini Centra za posjetioce

to top