Eko đak

U saradnji sa Prirodno-Matematičkim fakultetom Univerziteta u Banja Luci, i uz finansijsku podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, započeli smo ciklus interaktivnih predavanja u cilju podizanja svijesti srednjoškolaca sa područja našeg Eko Hub-a, tačnije u opštinama Mrkonjić Grad, Ribnik i Šipovo.

Projekat pod nazivom Eko đak je uključio studente sa PMF-a Univerziteta u Banja Luci sa završnih godina odsjeka biologije (nastavni smijer) i zajedno sa voditeljicom odsjeka i našim projektnim timom osmislili smo edukativna i interaktivna predavanja u cilju podizanja svijesti omladine. Obrađene su teme klimatskih promjena, praktičnog značaja biodiverziteta, zaštićenih područja i njihove važnosti za prirodu i ljude, otpada i invazivnih vrsta.

U prvoj sedmici edukacija, susreli smo se i predavanja održali preko stotini djece iz Srednjoškolskog Centra “Lazar Đukić” Gimnazija Ribnik, JU Gimnazije Mrkonjić Grad i Srednjoškolskog centra “Petar Kočić” Gimnazija Šipovo. Mladi su bili potpuno uključeni i davali su nam vrlo interesantne odgovore pa smo mogli da vidimo na koji način tazmišljaju o svojoj životnoj sredini i šta uočavaju kao probleme. Takođe, izuzetno interesatan je bio dio predavanja o ekološkom aktivizmu u kojem smo im predstavili naše najveće nevladine organizacije koje djeluju u regionu sa posebnim osvrtom na uspjehe koje smo izvojevali. Pozvali smo ih da se uključe u naš Eko Hub učešćem na akcijama koje planiramo provoditi u narednom periodu.

Takođe, naše aktivnosti su zapažene od strane javnog TV servisa RTRS-a pa smo dobili priliku da predstavimo projekat Eko Hub i tekući projekat edukacija srednjoškolaca u omladinskoj emisiji “Generacija Z”. Gosti emisije su bili Nataša Mazalica iz našeg udruženja, tri studentkinje/predavačice i dvije srednjoškolke iz Ribnika kojima smo držali edukacije (Generacija Z – Da Sam Ja Eko /// 27.02.2022. – YouTube)

to top