Radionica permakulturng dizajna

U okviru projekta Misli o prirodi 29.5. smo sa našim prijateljima iz Eko HUB Mostar organizovali radionicu “Uvod u permakulturu kroz teoretski i praktični dio”.

Razgovarali smo o permakulturnim pravilima i principima sa fokusom na uspostavljanju permakulturne bašte. Kompostiranje, vrt bez motike, lazanje, povišene gredice, dobre i loše komšije među biljkama, malč, luk u tepih sistemu i slično približio nam je na uzbudljiv način mladi agronom Muhamed Garib.

Kroz praktični dio smo jedan vrt obogatili mješovitom sadnjom biljaka. Presadnice i sjemena povrća, ljekovitih biljaka, cvijeća i voća kao što su: luk, paradajz, paprika, krompir, cvekla, mrkva, peršun korijen i list, celer korijen, rabarbara, grah, zelena, crvena i žuta blitva, raštika, kelj, patlidžan, peruanska jagoda, malebarski špinat, menta, kadulja, matičnjak, ruzmarin, timjan, origano, bosiljak, kadifica, neven i aronija.

Dio sjemena su nam donijeli prijatelji iz Mostara gdje egzistira banka starih sjemena “Sjemenčica” čijoj bazi su pristupili i današnji učesnici, a možete ih potražiti na Ja sadim, a ti?

Svi su zajednički pripremali mjesta za sadnju, đubrenje, zagrtanje i zalijevanje uz stručno vođenje i bezbroj pošalica naših učesnica. Naročito Stane iz Crnog Luga koja je i u poznim godinama spremna da uči zarad bolje bašte jer je dobra bašta velika sreća svakog baštovana.

to top